znajomego:
Powiadom znajomego:
Bielsko Biała dnia 01.01.2025 r.
OKRĘGOWY KAPITANAT SPORTOWY
OKRĘG PZW BIELSKO BIAŁA
„Regulamin zawodów sportowych w wędkarstwie muchowym”
I. WSTĘP
1. „Regulamin zawodów w wędkarstwie muchowym Okręgu PZW Bielsko Biała” oparty jest na zapisach ZOSW część 1 – „Przepisy ogólne dotyczące zasad organizacji i finansowania sportu wędkarskiego, przepisy regulujące działalność Wędkarskich Klubów Sportowych i regulacje dotyczące uczestnictwa zawodników w sporcie wędkarskim” oraz ZOSW część 9 „Regulamin zawodów w wędkarstwie muchowym”. Obie części są integralnie związane z poniższymi zapisami regulaminu muchowego i należy traktować zapisy obu części łącznie.
2. Zawody w wędkarstwie muchowym Okręgu PZW Bielsko Biała dzielą się na:
a) mistrzowskie;
b) Grand Prix Okręgu ;
c) towarzyskie,
3. Zawody mogą być rozgrywane w klasyfikacji indywidualnej i drużynowej w kategoriach: seniorów,
juniorów lub bez podziału na kategorie.
4. Zawody z cyklu Mistrzostwa Okręgu PZW, poszczególne zawody z cyklu GPxO PZW
rozgrywane są w minimum trzech sektorach i w minimum dwóch turach.
5. Ustala się następujące kategorie wiekowe dla zawodników:
a) seniorzy – od ukończenia 18 lat;
b) juniorzy - od 12 do ukończenia 18 roku życia.
II. UDZIAŁ W ZAWODACH
1. W Mistrzostwa Okręgu PZW oraz zawodach zaliczanych do GPx Okręgu prawo startu mają wszyscy zawodnicy zgłoszeni przez Koła oraz Kluby PZW, którzy mają opłaconą składkę roczną na wody Okręgu PZW Bielsko Biała w kategorii juniorów oraz seniorów.
2. W zawodach GPx Okręgu PZW mogą uczestniczyć członkowie PZW, którzy złożą pisemne oświadczenie o braku przeciwskazań dotyczącym stanu zdrowia.
3. Udział juniora w zawodach tylko i wyłącznie w obecności prawnego opiekuna oraz założonej kamizelce ratunkowo-asekuracyjnej.
Klasyfikacja zawodów z cyklu GPx Okręgu PZW
3. Wyniki klasyfikacji rocznej indywidualnej w zawodach GPx Okręgu PZW ustala się dodając punkty sektorowe uzyskane przez zawodnika we wszystkich turach zawodów rozgrywanych w
danym roku. Wyniki klasyfikacji drużynowej stanowi suma zajętych miejsc w klasyfikacji końcowej poszczególnych zawodów.
4. Do klasyfikacji rocznej indywidualnej oraz drużynowej GPx Okręgu PZW zalicza się wyniki MO PZW.
5. Mniejsza suma punktów sektorowych decyduje o wyższym miejscu.
6. Przy jednakowej sumie punktów sektorowych o wyższym miejscu w klasyfikacji decydują punkty
uzyskane za ilość i długość złowionych ryb, dalsza równość powoduje przyznanie miejsca ex
aequo
III. ZASADY ORGANIZACJI ZAWODÓW
1. O czasie trwania tury i ich liczbie w zawodach na poziomie Koła PZW, Klubu i Okręgu PZW
decydują właściwe jednostki organizacyjne.
2. W przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych lub innych zdarzeń
losowych zawody dwuturowe uznaje się za ważne po rozegraniu jednej tury.
3. Zawody mogą być rozgrywane na jednym łowisku lub wielu łowiskach.
4. W zawodach MO PZW i GPx Okręgu muchowa tura zawodów trwa po 2,5 do 3 godzin
(jednakowo wszystkie tury zawodów).
5. Dopuszcza się skrócenie czasu trwania tury zawodów z przyczyn losowych lub wobec
wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych, aby jednak tura była uznana za
rozegraną, nie może trwać krócej niż połowa czasu trwania tury.
6. Zawodnik nie może wystartować więcej niż jeden raz w danym sektorze w danych zawodach.
7. W przypadku rozgrywania zawodów w klasyfikacji drużynowej liczba sektorów jest równa liczbie
zawodników w drużynie.
8. W każdych zawodach rozgrywanych w klasyfikacji drużynowej, drużyna musi być zgłoszona w
pełnym składzie.
9. Koła oraz Kluby PZW zgłaszają zawodników w klasyfikacji drużynowej oraz indywidualnej nie później niż trzy dni przed planowaną datą rozpoczęcia zawodów.
10. Koszty opłaty startowej ustala organizator.
11. Organizator zapewnia dla wszystkich uczestnik zawodów imienne zezwolenie uprawniające do
wędkowania na danym łowisku, dotyczy to łowisk licencjonowanych. Koszt licencji nie stanowi opłaty startowej.
12. Organizator jest zobowiązany poinformować uczestników zawodów o ewentualnym zamknięciu planowanego odcinka łowiska dla zawodników i członków ekip w komunikacie organizacyjnym.
13. Zawodnicy uczestniczący w zawodach są zobowiązani do przebywania w miejscu zakończenia
zawodów do czasu oficjalnego ogłoszenia wyników.
14. Organizator zawodów jest w pełni odpowiedzialny za ich prawidłowe i zgodne z regulaminem
przygotowanie, a Główna Komisja Sędziowska zawodów za ich regulaminowy przebieg.
15. Sędzia Główny zawodów oraz jego zastępca powinni legitymować się odpowiednimi uprawnieniami wydanymi przez macierzysty Okręg PZW.
16. W skład Komisji Sędziowskiej oraz weryfikacyjnej mogą wchodzić zawodnicy/uczestnicy zawodów cieszący się nieposzlakowaną opinią w środowisku wędkarskim. Zainteresowane Koła oraz Kluby desygnują wybranego przez siebie kandydata do wspomnianej Komisji przed rozpoczęciem zawodów.
17. Organizator lub osoba przez niego wskazana może przeprowadzić kontrolę stanu trzeźwości
zawodników w każdym momencie trwania zawodów.
18. Organizator weryfikuje poprawność przesłanych zgłoszeń do zawodów. W przypadku
wątpliwości decyzje podejmuje OKS PZW na wniosek organizatora.
19. Na zawodach MO PZW oraz GPx Okręgu organizator zobowiązany jest do zapewnienia jednodniowego Ubezpieczenia zawodników na wypadek nieszczęśliwych zdarzeń.
20. Organizator jest zobowiązany do przekazania rozliczenia finansowego zawodów wynikającego z
kalendarza imprez okręgowych wraz z Protokołem zawodów, listą wydanych nagród oraz kompletu wyników do OKS PZW Bielsko Biała najpóźniej do trzech dni po zakończeniu zawodów.
20. W uzasadnionych przypadkach organizator za zgodą OKS PZW ma prawo dokonać weryfikacji poprawności organizacji zawodów oraz wprowadzić niezbędne zmiany w regulaminie celem poprawy jakości organizacyjnej.
IV. TRENERZY I OSOBY AKREDYTOWANE
1. Każda drużyna ma prawo zgłosić oficjalnie do organizatora jednego trenera.
2. Każdy junior, który nie przekroczył wieku 18 lat musi posiadać opiekuna prawnego.
3. Organizator zawodów zobowiązany jest do wyposażenia każdego zgłoszonego trenera oraz opiekuna prawnego w identyfikator, który uprawnia go do przebywania w rejonie
stanowiska swojego zawodnika.
4. Podczas zawodów na stanowisku zawodnika może przebywać tylko trener, w przypadku
juniorów do 18 roku życia również opiekun prawny.
5. Podczas trwania zawodów, korzystanie przez zawodnika z pomocy osób nieakredytowanych, skutkuje dyskwalifikacją zawodnika.
V. TEREN ZAWODÓW
1. Przy organizacji wszystkich zawodów należy dokładnie określić miejsce zawodów, a w
przypadku skomplikowanego dojazdu należy wyraźnie oznakować sposób dojazdu do sektorów,
stanowisk, miejsca zbiórki lub zaopatrzyć uczestników zawodów w mapki interaktywne lub w odpowiednie szkice sytuacyjne.
2. Zawody mogą być rozgrywane na wodach płynących oraz na wodach stojących.
3. W przypadku występowania linii energetycznej z obu jej stron należy wyłączyć z wędkowania
obszar po 25 m od rzutu pionowego skrajnych linii.
4. Długość każdego sektora powinna zapewniać wyznaczenie stanowisk o długości nie mniejszej niż
100 m na zawodnika w przypadku brodzenia i rozgrywania zawodów na wodzie bieżącej.
5. W zawodach z brzegu w obrębie sektora wyznacza się jednoosobowe stanowiska o długości
od 10 do 50 metrów, w przypadku rozgrywania zawodów na wodzie stojącej stanowiska mogą
być oddzielone strefą neutralną 1-10 metrów.
6. Przyjmuje się jednakowe zasady wyznaczania i oznaczania sektorów i stanowisk w sektorach:
a) na wodach płynących - rosnąco zgodnie z biegiem nurtu;
b) na wodach stojących - oznacza się łowisko w widoczny dla zawodników sposób.
7. Sektory i stanowiska muszą być wyznaczone i oznakowane przed rozpoczęciem losowania.
8. Przyjmuje się literowe oznakowanie sektorów: „A”, „B”, „C”
9. Przyjmuje się cyfrową numerację narastającą stanowisk w sektorach od 1 i kończąc na
stanowisku równym liczbie startujących zawodników w danym sektorze
VI. SPRZĘT
1. Połów ryb odbywa się za pomocą wędziska muchowego o maksymalnej długości 3,66 m,
zaopatrzonego w kołowrotek o szpuli ruchomej i fabrycznie wykonany sznur muchowy o długości
minimum 22 m.
2. Do połowu można używać co najwyżej dwóch sztucznych much dowiązanych do przyponu.
3. Odległość jednej muchy od drugiej na przyponie nie może być mniejsza niż 50 cm (oczko od
oczka w luźnym zwisie).
4. Całkowita długość przyponu nie może przekraczać dwukrotnej długości używanego do połowu
wędziska.
5. Przypon może być wykonany tylko z żyłek o tej samej średnicy lub żyłki konicznej (z żyłek o
coraz mniejszej średnicy) łączonych z odcinków o długości minimum 30 cm.
6. „Sztuczne muchy" muszą być wykonane na pojedynczym haczyku, fabrycznie bezzadziorowym
lub pozbawionym zadzioru.
7. Sędzia ma obowiązek sprawdzić haczyk po każdej przedstawionej do pomiaru rybie za
wyjątkiem:
a) zawodów w systemie wzajemnego sędziowania;
b) zawodów rozgrywanych przy pomocy elektronicznych nośników pamięci lub aplikacji.
8. Obciążone muchy są dozwolone, o ile obciążenie ukryte jest w ich konstrukcji.
9. Dozwolone jest pojedyncze widoczne obciążenie nie większe niż średnica 4 mm.
10. Farba nie jest konstrukcją.
11. Guma lub wytłaczany materiał okrągły, przekraczający zgięcie, trzon lub oczko haka, jest
niedozwolony, z wyjątkiem maksymalnej średnicy 0,53 mm stosowanej do imitacji nóg (średnicę
sprawdza się w stanie nierozciągniętego materiału za pomocą przyrządu pomiarowego).
Do wykonania sztucznych much nie można używać kształtowanego tworzywa sztucznego,
silikonu kształtowanego lub gumy kształtowanej (kształtowane imitacje robaków, jaj, przynęt,
robaków, twisterów).
12. Dozwolone jest stosowanie „micro ring” (fabryczne kółko łącznikowe).
13. Niedozwolone jest stosowanie:
a) obciążanie zestawu do wędkowania ciężarkami, za które uważa się również: kulę wodną,
krętlik, agrafkę, kółka do mocowania skoczka itp. i linki z rdzeniem ołowianym typu „lead
core";
b) stosowanie łączników sznura muchowego z przyponem oraz amortyzatorów gumowych
innych niż przeźroczyste;
c) stosowanie głowic rzutowych;
d) stosowanie wskaźnika brań (nie dotyczy kolorowych żyłek);
e) zanęcanie łowiska;
f) wiązanie troka do przyponu w inny sposób niż za pomocą węzła uniemożliwiającego
przesuwanie się troka po przyponie;
g) stosowania atraktorów chemicznych;
h) stosowania emiterów światła w muchach.
14. Każdy z zawodników musi posiadać podbierak o całkowitej długości do 122 cm.
15. Siatka podbieraka musi być wykonana z miękkiego materiału oraz nie może posiadać węzłów.
VII. PRZEBIEG ZAWODÓW
1. Zawodnik w czasie zawodów łowi w obrębie swego stanowiska wyznaczonego za pomocą markerów lub mapki interaktywnej.
2. Stanowiska dwuosobowe mogą zostać podzielone na dwie części po jednej dla każdego z zawodników przy utrzymaniu zasady zamiany stanowisk po połowie trwania tury.
3. Zawodnik z przestrzeni dla niego wyznaczonej ma prawo korzystać według swego uznania, pod
warunkiem, że nie będzie przeszkadzał zawodnikom na sąsiednich stanowiskach w łowieniu.
4. Po złowieniu ryby zabronione jest wędkowanie, dopóki ryba nie zostanie uwolniona.
5. Zawodnicy sędziujący sobie nawzajem oraz sędziowie muszą być zaopatrzeni w jednakowe, oznakowane przez organizatora, przymiary.
6. Organizator ustala jednakowo dla wszystkich tur zawodów zasady współpracy zawodnik - sędzia:
a) sędzia pozostaje na tym samym brzegu, uzgodnionym z zawodnikiem przed rozpoczęciem
łowienia;
b) sędziemu, w czasie trwania tury zawodów, wolno wchodzić do wody i brodzić wyłącznie
wzdłuż linii brzegowej;
c) za zgodą zawodników sąsiednich, sędzia na prośbę zawodnika może przejść na drugą
stronę rzeki nie później niż na 30 min. przed rozpoczęciem tury zawodów.
Zawody rozgrywane przy pomocy elektronicznych nośników pamięci lub aplikacji.
7. Każdy zawodnik zobowiązany jest do posiadania urządzenia (telefon, aparat fotograficzny)
obsługującego elektroniczne nośniki pamięci do zapisywania i robienia zdjęć złowionych ryb.
8. Przed turą zawodów każdy zawodnik otrzymuje miarkę z naklejką do oznaczenia tury zawodów oraz kartę startową.
9. Zawodnik zobowiązany jest do sprawdzenia poprawności funkcjonowania elektronicznego
nośnika pamięci lub aplikacji w swoim urządzeniu.
10. Zawodnik wykonuje zdjęcie ryby na miarce dostarczonej przez organizatora. Ryba musi być
ułożona na prawym boku z pyszczkiem dosuniętym do burty miarki, z widoczną naklejką sektora startowego oraz jej długością. Następnie uwalnia rybę. Zapisuje w karcie gatunek oraz długość z dokładnością do 1mm i dokładny czas wpisu (godzina, minuta). Następnie robi zdjęcie karty startowej każdorazowo po jej uzupełnieniu. Kolejność wykonania zdjęć musi być zachowana.
11. Zdjęcia niewyraźne, nieobejmujące całej ryby, brak widocznej naklejki, itp. spowodują niezaliczenie wyniku.
12. Po zakończeniu tury zawodnicy zobowiązani są do wstępnego przedstawienia udokumentowanych złowionych ryb z elektronicznego nośnika pamięci zawodnikowi z którym współzawodniczył na tym samym stanowisku. Po weryfikacji zgodności oraz jakości zdjęć zawodnicy przed zdaniem kart do Komisji Sędziowskiej, parafują karty współzawodnika.
13. Komisja Sędziowska lub wybrana komisja weryfikacyjna ma bezwzględny obowiązek poddania kontroli pierwszych sześciu zawodników z klasyfikacji indywidualnej po ogłoszeniu wyników wstępnych.
14. Komisja Sędziowska lub wybrana komisja weryfikacyjna ma prawo do losowej kontroli elektronicznego nośnika pamięci każdego dodatkowo wskazanego zawodnika.
15. Odbiór i zdanie kart odbywa się w miejscach wyznaczonych przez organizatora podanych w
komunikacie o zawodach.
VIII. ZASADY LOSOWANIA SEKTORÓW, STANOWISK
1. Podczas obowiązywania ograniczeń prawnych dotyczących zgromadzeń, losowania sektorów i
stanowisk mogą być przeprowadzane przez Komisję Sędziowską przy obecności kilku
zawodników lub ich przedstawicieli, o czym organizator informuje w komunikacie.
2. Podczas oficjalnej odprawy technicznej przeprowadzane jest komputerowe losowanie na licencjonowanym programie rekomendowanym przez GKS PZW.
Obowiązuje zasada komputerowego losowania sektorów, numerów startowych podczas
oficjalnej odprawy technicznej oraz losowania w oparciu o komputerowy program stanowisk
dla wszystkich tur zawodów.
3. Losowanie przeprowadza Komisja Sędziowska przy udziale zawodników wskazanych przez Koła oraz Kluby PZW.
4. W przypadku awarii systemu komputerowego lub przy decyzji większości startujących w zawodach zawodników, dopuszcza się losowanie ręczne wszystkich tur zawodów.
5. Losowania dokonuje się w kolejności: sektor, nr startowy oraz numer stanowiska.
6. Organizator jest zobowiązany do zapewnienia uczestnikom zawodów pełnej informacji o
dokonanych losowaniach.
IX. RYBY ŁOWIONE W ZAWODACH
1. Zawody odbywają się z zgodnie Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12
lipca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków ochrony i połowu ryb w powierzchniowych
wodach śródlądowych.
2. Przyjmuje się zasadę, że do klasyfikacji zawodów zalicza się ryby zacięte w czasie zawodów i
wyholowane w czasie nie dłuższym niż 10 minut po sygnale końca tury zawodów.
3. Ryby zahaczone w obrębie głowy (koniec głowy wyznaczają końce pokryw skrzelowych) oraz
znakowane do celów naukowych zalicza się do połowu.
4. Ryby należy mierzyć bezpośrednio po ich złowieniu.
5. Zawodnicy i sędziowie we wszystkich fazach zawodów są zobowiązani do ostrożnego
obchodzenia się ze złowionymi rybami.
6. Zawodnik zobowiązany jest do podbierania każdej ryby i podawania jej sędziemu lub sędziemu
zawodnikowi w podbieraku.
7. Sędzia, sędzia zawodnik wyjmuje rybę, mierzy ją, po czym natychmiast wypuszcza.
8. Czas złowienia ryby, długość i gatunek zostają odnotowane w karcie startowej i potwierdzone
podpisami zawodnika.
9. Nie obowiązują limity liczbowe ryb zaliczanych do połowu.
10. W przypadku zawinionego przez sędziego uwolnienia ryby przed dokonaniem pomiaru, komisja
sędziowska przyjmuje następujący tryb postępowania:
a) ryba zostaje zaliczona;
b) przydziela się jej długość odpowiadającą średniej arytmetycznej długości ryb tego gatunku
złowionych przez zawodnika w danej turze;
c) Jeśli zawodnik nie złowił innej ryby danego gatunku, zawodnikowi przydziela się średnią
długość ryby tego gatunku obliczoną z wyników pozostałych zawodników z sektora;
d) następnie z wyników pozostałych zawodników z tury zawodów;
e) Jeżeli nikt nie złowił innej ryby danego gatunku, zawodnikowi przydziela się długość ryby
tego gatunku, który określił organizator jako minimalny.
X. ZASADY USTALANIA WYNIKÓW
Punktacja
1. Zawodnik otrzymuje:
a) za każdą rybę zaliczoną do punktacji 100 pkt;
b) za każdy 1 cm złowionej ryby 30 pkt.
2. Podstawą klasyfikacji zawodnika są punkty uzyskane za ilość i długość złowionych ryb, zwanych
dalej punktami za ryby.
3. Obowiązuje stosowanie przymiarów o dokładności 1mm.
4. Przyjmuje się następującą definicję pomiaru długości ryby: za długość ryby uważa się odległość
pomiędzy początkiem głowy, a najdalszym krańcem promienia płetwy albo tarczy ogonowej
(zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 lipca 2023 r. w sprawie
szczegółowych warunków ochrony i połowu ryb w powierzchniowych wodach śródlądowych).
5. Ryba podczas mierzenia powinna być ułożona na płaskiej powierzchni tak, aby przymiar nie
zginał przedniej części głowy, a ogon był maksymalnie rozciągnięty wzdłuż osi pomiaru.
6. Dla zawodów organizowanych w elektronicznych nośników pamięci lub aplikacji zdjęcie
musi być wykonane w taki sposób, aby początek głowy i najdalszy koniec płetwy albo tarczy
ogonowej był widoczny na miarce, ponadto naklejka sektora powinna być widoczna na zdjęciu
na wysokości głowy ryby.
7. Prezentacja ryby i przytrzymania jej na miarce dopuszczalne jest przy użyciu maksymalnie
dwóch palców jednej dłoni. Palce muszą leżeć na rybie luźno nie przyciskając jej na siłę do
miary. Palce powinny się znajdować tylko i wyłącznie na tułowiu fotografowanej ryby (pod
żadnym pozorem nie na płetwie ogonowej i nie na głowie pomiędzy pyszczkiem a pokrywą
skrzelową).
8. Zawodnicy, którzy nie złowili ryby otrzymują liczbę punktów sektorowych równą najliczniej
obsadzonemu sektorowi.
13. Zawodnik nieobecny w turze zawodów, a któremu został przydzielony sektor jest uwzględniony
w wynikach sektorowych i indywidualnych, ale nie jest sklasyfikowany i otrzymuje liczbę punktów
sektorowych równą liczbie zawodników w najliczniej obsadzonym sektorze plus 1.
14. Wyniki do klasyfikacji drużynowej ustala się na podstawie punktów sektorowych uzyskanych w
sektorze przez wszystkich zawodników drużyny. Za brak zawodnika w sektorze, drużynie zalicza
się punkty sektorowe równe liczbie startujących zawodników w najliczniej obsadzonym sektorze
plus 1.
Publikacja wyników
15. Główna Komisja Sędziowska jest zobowiązana opublikować wyniki po każdej turze zawodów
oraz wyniki całych zawodów w ogólnie dostępnym dla zawodników miejscu. Publikacja wyników następuje nie później niż w ciągu 1 godziny od zakończenia zawodów, jednak nie później niż 30 minut przed ogłoszeniem wyników i dekoracją zwycięzców.
16. Sekretarz Głównej Komisji Sędziowskiej zawodów przesyła oficjalne wyniki zawodów
niezwłocznie do osoby odpowiedzialnej za publikację wyników na stronie
internetowej 15.pzw.org.pl.
17. W szczególnie uzasadnionych przypadkach OKS PZW po wykryciu nieprawidłowości ma prawo
dokonać weryfikacji wyników.
XI. SANKCJE KARNE STOSOWANE WOBEC ZAWODNIKÓW
1. Zawodnik odmawiający poddaniu się kontroli stanu trzeźwości zostaje zdyskwalifikowany w
całych zawodach.
2. Zawodnik zostaje zdyskwalifikowany w turze zawodów za:
a) wcześniejsze rozpoczęcie zawodów lub kontynuowanie łowienia po ich zakończeniu
wyjątek stanowi holowanie ryby zapiętej przed zakończeniem tury zawodów, a
wyholowanej w czasie nie dłuższym niż 10 minut po sygnale końca zawodów;
b) łowienie w innym niż wylosowanym sektorze lub poza granicami swojego stanowiska;
c) przedstawienie sędziemu ryby wyholowanej po przejściu podczas holu na sąsiednie
stanowisko;
d) używanie sprzętu lub przynęt niezgodnych z przepisami;
f) nieprzestrzeganie regulaminu zawodów i ustaleń podjętych w czasie odprawy technicznej.
3. Zawodnik zostaje zdyskwalifikowany w całych zawodach za:
a) udział w zawodach w kategorii wiekowej niezgodny z wiekiem zawodnika (np. zawodnik
posiadający 20 lat wystartował w kategorii juniorów);
b) stawienie się na zawody w niepełnej dyspozycji psychofizycznej lub używanie środków
zmniejszających tę dyspozycję w czasie trwania zawodów;
c) niesportowe lub nieetyczne zachowanie się zawodnika lub trenera w stosunku do
organizatora, sędziego czy innych zawodników (po jednokrotnym zwróceniu uwagi przez
sędziego);
d) za próby oszustwa mające na celu uzyskanie korzyści punktowych np. celowa deformacja
ryby, wielokrotne przedstawienie tej samej ryby do punktacji itp.;
e) przedłożenie komisji sędziowskiej ryby złowionej w innym miejscu niż sektor zawodów lub
w innym czasie niż czas trwania tury zawodów.
4. Zawodnik zostaje zdyskwalifikowany w rocznym cyklu zawodów za naruszenie następujących
zasad:
a) za próby oszustwa mające na celu uzyskanie korzyści punktowych;
b) przedłożenie komisji sędziowskiej ryby złowionej w innym miejscu niż sektor zawodów lub
w innym czasie niż czas trwania tury zawodów.
5. Po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego, decyzję o dyskwalifikacji w cyklu rocznym
zawodów podejmuje OKS PZW.
6. Decyzja OKS PZW o dyskwalifikacji jest ostateczna.
OKS PZW Bielsko Biała